Als spreker op het letterlijke podium staan
02 mei 2023 
2 min. leestijd

Als spreker op het letterlijke podium staan

Als spreker op het podium staan, voor mij is het een heerlijk moment waar ik mezelf echt dé expert voel. Veel ondernemers onderschatten de kracht van jezelf als spreker profileren. En dat is niet gek, want hoe word je spreker? Waar spreek je over? Hoe ga je om met zenuwen? Daarom neem ik je mee in de verschillende aspecten van wat het betekent om als spreker voor een publiek te staan.

Als keynote speaker het podium op; de eerste indruk

Het betreden van het podium; ik ken geen enkele spreker die geen zenuwen voelt. Tuurlijk voelt het voor de één als fijne zenuwen (guilty) en voor anderen sprekers als een zenuwslopend moment. Daarom is een goede voorbereiding zo belangrijk. Niet alleen je inhoud moet staan als een huis, maar (of juist) je allereerste zinnen ook. Je maakt maak één keer die eerste indruk. Hieronder staan enkele tips om die eerste momenten voor jezelf en voor het publiek goed door te komen:

  • Zorg dat je van te voren heel veel hebt geoefend, voor de spiegel, in je hoofd, hardop, met een publiek: oefenen, oefenen, oefenen!;
  • Neem een paar diepe ademhalingen om jezelf te kalmeren;
  • Visualiseer het publiek als een vriendelijke en geïnteresseerde groep mensen;
  • Loop rustig en zelfverzekerd naar het podium toe.

De opening van je lezing als spreker

Een goede openingszin is cruciaal voor een succesvolle lezing (of talk, zoals ik het altijd noem). Het is de eerste indruk die je maakt op het publiek en dit bepaalt of zij geïnteresseerd blijven luisteren. Of niet luisteren. Hieronder staan enkele tips om een sterke openingszin te creëren:

  • Maak een persoonlijke connectie met het publiek, bijvoorbeeld door een gedeelde interesse te benoemen;
  • Gebruik een citaat of een interessant feit dat het publiek zal verrassen;
  • Begin met een retorische vraag die het publiek aan het denken zet.

De inhoud; jouw expertise als spreker

Na de opening is de inhoud van je lezing aan de beurt. Dit is het hart van je talk en het deel waar het publiek het meest in geïnteresseerd is. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je duidelijk en beknopt bent in je presentatie en dat je de belangrijkste punten goed overbrengt. Hieronder staan enkele tips om de inhoud van je lezing effectief te presenteren:

  • Maak gebruik van visuele hulpmiddelen, zoals afbeeldingen of grafieken, om de informatie te ondersteunen;
  • Maak gebruik van verhalen of anekdotes om je punt te verduidelijken;
  • Gebruik overgangswoorden om de verschillende onderwerpen van je toespraak te verbinden.

De interactie met het publiek

Een goede spreker weet dat interactie met het publiek belangrijk is. Door vragen te stellen, het publiek bij de lezing te betrekken en ruimte te geven voor vragen of nadenken (blijf even stil), kun je ervoor zorgen dat het publiek zich meer betrokken voelt bij jouw verhaal. Hieronder staan enkele manieren om interactie met het publiek te creëren:

  • Stel vragen die het publiek aanmoedigen om na te denken;
  • Geef het publiek de mogelijkheid om vragen te stellen;
  • Laat het publiek hun hand opsteken om te reageren op een stelling of vraag;
  • Laat stiltes vallen, zodat je boodschap duidelijk landt.

De afsluiting van je lezing

Een goede afsluiting is net zo belangrijk als een goede opening. Het is de laatste indruk die je achterlaat bij het publiek en dat bepaalt of zij zich herinneren wat je hebt gezegd. Hoe zorg je dan voor een effectieve afsluiting:

  • Herhaal de belangrijkste boodschap van je toespraak;
  • Geef het publiek een actiepunt om mee te nemen na je toespraak;
  • Zorg voor een leuke anekdote die refereert aan je opening of inhoud;
  • Geef aan 3 mensen het woord en vraag naar hun grootste inzicht.

You did it! Jij stond als spreker op het podium met jouw verhaal

Na het beëindigen van de lezing kun je jezelf trots voelen op wat je hebt bereikt. Het kan een gevoel van voldoening geven om je ideeën en gedachten met anderen te delen en hen te inspireren. Het is belangrijk om de positieve feedback die je krijgt van het publiek te accepteren en te waarderen, en tegelijkertijd te blijven werken aan verbetering van je vaardigheden als spreker.

En vergeet niet foto's, filmpjes en referenties op je social media te plaatsen!

Over de schrijver
Door professionaliteit te combineren met luchtigheid, humor en verhalen inspireer ik het publiek. Ik zet hen aan het denken en laat ze met inzichten en energie naar huis gaan. Waar nodig geef ik af en toe een liefdevolle schop onder de hol. Juist deze combinatie wordt door het (zakelijke) publiek extra gewaardeerd.
Reactie plaatsen